Ons Buurtcentrum

Bij Ons Zorgbureau vinden wij het belangrijk om een belangrijke bijdrage te leveren aan de maatschappij en om in de buurt actief bezig te zijn voor de wijk.

Wij bieden verschillende diensten aan in Ons Buurtcentrum. Fietsenreparaties maar ook reparaties van telefoons en computers. Wij hebben verder een leuk assortiment aan fietsen te koop staan voor particulieren en wij werken samen met de gemeente Venlo zodat inwoners met onvoldoende financiële middelen via Stichting Leergeld een fiets kunnen kopen. Het is ook mogelijk om fietsreparaties met de Stadspas Venlo te betalen.

 
 
 


Reparatie van fietsen

Wij repareren uw fiets voor een minimaal bedrag. Wij vragen slechts een vergoeding voor onderdelen. Het is mogelijk om reparaties met de stadspas te betalen.


 
 


Verkoop van fietsen

Wij hebben een mooie collectie van tweedehands fietsen te koop staan voor particulieren. Wij hebben tevens elektrische fietsen te koop staan. Kom een kijkje nemen!


 


Leergeld Venlo

Onvoldoende financiële middelen? Jouw kinderen hebben geen fiets om naar school of naar de sportclub te gaan? Doe dan een aanvraag bij Stichting Leergeld.


 
 

Interview met onze werkmeester Haroun

"Mijn motto is: alles is op te lossen!"

Ik werk sinds februari 2022 als vrijwilliger bij Ons Zorgbureau. Hiervoor werkte ik 4 jaar als vrijwilliger bij de gemeente Venlo. Ik werkte daar als fietsenmaker en ik begeleidde mensen met een beperking op de fietsenwerkplaats. Vervolgens ben ik er even tussenuit gegaan, mijn vader was indertijd erg ziek en ik ben toen naar hem toe gegaan in Turkije. Ik kreeg daarna een telefoontje van iemand die ik ken vanuit de gemeente Venlo. Haar zusje was werkzaam bij Ons Zorgbureau. Ze zochten daar een werkmeester voor de werkplaats (fietsenproject). Ik had er nog niet veel aandacht aan besteed en heb gezegd dat ze mij mochten bellen om een afspraak in te plannen. Ze hebben mij zeer snel gebeld en vervolgens ook vlug een afspraak ingepland. Op locatie had ik een gesprek met Ceylan, ik was blij verrast. Ik kende de vader van Ceylan toevallig, we waren goede vrienden. Ik was zelfs te gast op de bruiloft van Ceylan. We hadden meteen een klik tijdens het gesprek!

Wat me opviel is dat Ceylan in volle vaart een vliegende start maakte met het project wat ze wilde opzetten. Ze was erg bevlogen en had de volle aandacht om het project op te starten. Ik heb nog nooit zo'n bevlogenheid en doelgerichtheid gezien. Wat Ons Zorgbureau onderscheidt van andere werkgevers, is dat de sfeer hier heel goed is. Het is goed georganiseerd en er wordt op een fijne manier met elkaar gecommuniceerd en omgegaan. Ik heb het hier erg naar mijn zin!


Om terug te komen op het fietsenproject bij Ons Zorgbureau. We hadden vrij snel een mooie werkplaats ingericht met fietsen. We begonnen fietsen te verzamelen en in te kopen om de werkplaats in te richten. Sinds een jaar hebben we ook elektrische fietsen bij ons staan. We houden ons bezig met verschillende werkzaamheden. We kopen fietsen op of halen oude fietsen op, we doen reparaties en we verkopen fietsen, zowel elektrische als normale fietsen. We vragen kleine vergoedingen voor de reparaties, omdat we een stichting zijn en vrijwilligerswerk verrichten rekenen we geen arbeidsloon, slechts een vergoeding voor onderdelen als dit nodig is. Bij een grote beurt/ reparatie doen we vaak een gratis check om de hele fiets te controleren op defecten en maken we de fiets ook gratis schoon. Mijn motto is, alles is op te lossen. Klanten komen meestal terug als vaste klanten en we krijgen veel positieve reacties.

Het leuke en bijzondere in mijn werk vind ik vooral dat iedere cliënt die bij ons de dagbesteding doet een eigen karakter heeft en een eigen verleden en bagage met zich meedraagt. Ik vind het ook mooi om de ontwikkeling en groei van dichtbij mee te maken. Cliënten die aan het begin niks wisten van fietsreparaties kunnen nu meestal zelfstandig fietsen repareren.

Mijn werkwijze kenmerkt zich door oog te houden voor verschillende karakters. De eerste weken besteed ik vooral tijd om een cliënt goed te leren kennen en een werkwijze te gebruiken die passend is bij de betreffende persoon. Ik heb vooral veel geduld en gebruik mijn werkervaring. Ik laat cliënten meestal hun gang gaan, ik kijk niet mee over de schouder en zet helemaal geen druk op cliënten. Zo voelen ze zich al snel op hun gemak, ze mogen hun eigen tempo bepalen. Cliënten komen meestal zelf naar mij om te vragen of ze iets kunnen doen, ze willen bezig zijn. Ik voel dat ik daarvoor erg gewaardeerd wordt. Ik wil vooral bereiken dat onze cliënten een lekkere bezigheid en afleiding hebben. Als je bezig bent, vergeet je de problemen en val je niet terug in negatieve gewoontes. Het houdt ze van de straat en net als bij een normale baan begin je hier vroeg en eindigt je werk aan het einde van de middag. Je leert hierdoor een ritme en structuur op te bouwen in je leven en het is natuurlijk ook goed voor je discipline en werkervaring wat je opdoet.